Ongewenste omgangsvormen en vermoeden misstand van maatschappelijk belang
Medewerkers kunnen bij de externe vertrouwenspersoon terecht wanneer ze onverhoopt slachtoffer zijn geworden van ongewenst omgangsvormen, zoals discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie, agressie en geweld. De taak van een vertrouwenspersoon is het opvangen, adviseren en begeleiden van medewerkers die last ervaren van ongewenste omgangsvormen binnen een organisatie. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Ook als een medewerker het vermoeden heeft van een misstand van maatschappelijk belang binnen de organisatie, het zogenaamde ‘klokkenluiden’, moet deze terecht kunnen bij de vertrouwenspersoon.
Een vertrouwenspersoon biedt goede opvang en een luisterend oor. Daarmee voorkom je onnodig menselijk leed en imagoschade. Het vergroot de kans dat er een oplossing komt voor een incident, nog voordat iets escaleert of leidt tot een formele klacht of melding van vermoeden van een misstand. De mogelijkheid om als melder je verhaal te kunnen doen, in goed vertrouwen en in een veilige omgeving, leidt tot minder verzuim. Een vertrouwenspersoon kan advies geven. Inzet van een vertrouwenspersoon is dan ook een onmisbaar element in het streven naar een professioneel werkklimaat.
Onze vertrouwenspersonen
De vertrouwenspersoon staat klaar voor medewerkers. We werken meestal met een vrouwelijke- en een mannelijke vertrouwenspersoon bij onze klanten. Dit om de drempel om naar een vertrouwenspersoon te gaan zo laag mogelijk te maken.
Onze vertrouwenspersonen zijn aangesloten bij de landelijke vereniging van vertrouwenspersonen (LVV) en zijn LVV-register vertrouwenspersoon.